Blogger Widgets

Thursday, 22 March 2012

resepi puding buah berkuah yang paling simple!

  cara nya mudah saje...kirenye dak 5 taun pun bleh bwatla..bahan2 nye pun bsepah kt supermaket..tgl nk kuar duit je..heh..so mule kn dgn bhn2 nye: 



  • sepeket agar2 (bleh beli ape2 jname pun..)
  • air masak (pastikan telah dijerang..skang byk penyakit!)
  • gula (bukan gula-gula)
  • tepung kastard (bkn tepung lain..tgk btul2)
  • susu cair (die dlm tin gak..tp bkn jenis susu pekat tu tau..)
  • buah dalam tin (klu bleh beli la jname cm terkenal sket..sbb kngkdg ad made in china..no halal! ish..bahaye tu)
  • daun pandan (yang disimpul cantik)
  • buah-buahan segar mcm anggur ke, epal ke, strawberry or kiwi (ikut kemampuan..klu xde sgt, buah dadu pun boleh)


 caranye senang dan ringkas saje..resepi ni pun mcm ikut suke hati..sukatan yang tepat ssh nak dinyatakan sbb chef yg bagitau pun cmni je care nye..


so for the beginning:

  1. Sukatannye mngikut byk mane yg kite nk buat. buat banyak sediakan bahannye banyak, buat sket..bahannye sket..heh
  2. Mula2 msk agar2. katakan lah kt bungkusan agar-agar tu kata kene letak 6 cwn air, so korang letak 5 cawan je air sebab 1 cawan lagi air tu bancuh ngan tepungg kastad. bila agar-agar  dh hncur masukan bancuhan tepung kastad td. Kacau sntiasa sehingga dia brkilat. pastu sejukkan. perasan x kita x letak pun gula..memang sengaja di buat tawar..sbb nanti kuah die kte wat manis..
next, untuk kuah:

  1. Mula-mula masakkan air bersama gula dan daun pandan..banyak mana? terpulang..nak kuah banyak, buatlah banyak..gula tu pun agak2 je..suke manis letak banyak..bnci kepada kemanisan, kurangkan gula dalam makanan, lebihkan gula dalam snyuman (ada ke? heh). Bila gula da hancur (ia menjadi seperti air gula yang salu digune oleh penjual air di pasar malam), masukkan susu cair dan air buah dalam buah dalam tin tu..air sahaja dlu..gunalah penapis agar buah2 nya x masuk dalam periuk yang ngah digunakan tu..
  2. Kalau nak letak 1 tin susu cair, air tu agak2 dlm 3 tin. Tp kalu byk susu cair lg sedap sebenarnya..lebih berlemak dan berkrim. Bila dah cukup manisnye msukn air bncuhn tepung kastard..kalu rase nk kuah tu pekat letaklah bancuhan air tepung kastard tu lebih sket..
  3. Kacaulah sehingga ia nya mndidih. Bila dah jadi macam suam2 kuku gtu..campur la dgn agar2 yang telah dibuat awal (dipotong comel2) , buah dalam tin dan buah segar. Kalau nak tahan lama, buah segar tu xperlu la diletak..takut kang ada yang sakit perut nnt. Puding berkuah ni gak sedap dimakan sejuk2..jadi pastikan sentiase letak dalam peti ais..dalam peti ais bleh la bertahan 3-4 hari..

Itu sajalah..mak buat jadi aje..dan serius sgt sdp rasenya..
harap korang  buat pun jadi jgak..
selamat mencuba!!!!!!  


No comments:

Post a Comment

Delicious Donut