Blogger Widgets

Sunday, 5 August 2012

bendi yang sangat sedap dan berkhasiat!

tinggal beberapa minit aje ag nak berbuke..msti sume orang pelik nape aku letak nama blog aku a lady finger ..banyak ag nama lain kan..actually lady finger kte bleh kategorikan kepada dua maksud::

1) lady finger -> jari wanita..kan ke aku ni wanita..dan aku menggunakan jari jemari tu untuk menaip di blog aku nih..pandai x? huhuhu
2) lady finger -> sejenis sayuran yang aku suke makan terutama klu wat masak goreng ngan cili bawang n ikan bilis..nama sayur nye dalam bahase melayu "bendi"

sayur bendi ni nampak sedap kan..huhuhuhu.apatah lagi dalam bulan pose macam nih..heheh..banyak kelebihan klu kte makan sayur bendi ni tau..walaupun badan die macam berlendir sket..tp klu btul cara masaknye..ia akan jadi sedap..aku suke klu bendi ni just dimasak simple mcm kt atas ni..or di masak dalam asam pedas..memang terangkat la!! huhuhu

Tapi agak tensen la jugak kan..ble kte nak masak..potong aje bendi tu..trus berlendir2 kt pisau n tangan..rase geli plak nak masak..jadi cane nak ilangkan lendir bendi nih??

petua pertama: Rendamkan hirisan atau bendi dalam air yang da dicampur 2 sudu cuka makan selama lima minit..toskan air nya dan kmudian rendam dalam air biasa..ramas2 bendi tu untuk buang sisa lendir.

petua kdua: Masak bendi seperti biasa..sebelum masakan korang tu diangkat, masukkan sekeping asam keping ke dalam kuali dan biarkan seketika. Buang asam keping itu apabila sayur tersebut hendak dihidangkan.

petua ktiga: Basuh dahulu bendi tu kemudian baru lah potong sebelum dimasukkan dalam masakan..jangan basuh lagi lepas potong tu..sebab tu akan nyebabkan lendir2 nye makin menjadi2 banyak nye..huhuhu

Ni ada satu resepi bendi..nama menu die BENDI GORENG BERSAMA TELUR (upe die macam yang pic kt atas tu..sila lah try)


15 biji bendi - dipotong nipis secara serong
1 biji telur - dipukul
2 - 3 cili merah dibuang biji
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
Sedikit garam & perasa
Minyak utk menumis

Panaskan minyak & tumis bahan kisar (Cili merah, bawang besar dan putih) sehingga naik bau. Masukkan ikan bilis..Masukkn bendi & dikacau..Masukkan garam dan perasa..Agak2 bendi dah separuh masak boleh lah dicurahkan telur keatasnya. (Telur ni kalau korang berminat letak la..mcm aku jarang letak..sbb x bp suke) Biarkan telur 1/2 masak barulah di dikacau..biarkan sekejap & boleh lah ditutup api..Siap utk dihidang dan dimakan bersama nasi putih yang baru di masak.. (U_U)

Petua da cakap..resepi pun da bagi..tapi apa kelebihan sayur bendi ni ek???
  • Menambah daya ingatan serta kecerdasan
  • Menstabil kandungan gula dalam darah
  • Melicinkan bahagian dalam usus besar
  • Mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua. 
  • Membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus. 
  • Ada yang mengatakan kacang bendi adalah  baik untuk yang murung atau keletihan
  • Merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
  • Sifatnya yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan
  • Mengurangkan  radang paru-paru dan sakit kerongkong
  • Melawas pembuangan air kecil
  • Mengurangkan bengkak, bisul, kudis atau radang kulit
  • Untuk rawatan kencing manis
  • Mengatasi masalah sukar bersalin

No comments:

Post a Comment

Delicious Donut