hepi deepavali smua.. (bagi yang menyambut la kan) kte kan satu malaysia..jadi kne wish dan celebrate sume perayaan..heheh..smpena raye india yang bakal menjelang nih..ade satu resepi yang klihatan mcm sdp..tp xtau la..mgkin aku salah faham kot..sbb aku macam teringin nak makan satu kueh yang si shah rukh khan blakon dalam cte rabne bana dijodi (tiap kali aku tengok cte nih msti nangis..heheh)
ble aku cari kt ntenet..x jumpe plak nama kueh tu..mgkin ia lbih kurang macam resepi yang kat bawah ni kot..tp yang aku tgk kt dalam cte tu lain..mcm "cerah" sket warnaye nye dan mcm rangup2..xpe la..nanti aku tnye shah rukh khan..bnde la yang die makan dlu tu..heheh..
ni resepi satu pemanis mulut yang feymes kt india..klu korang nak try dipersilakan..
bahan2 yang digunakan:
200 gm susu tepung
125 ml susu segar
750 gm gula
1 liter air
1 kg Ghee (minyak sapi)
4 biji buah pelaga
4 titik air mawar
cara penyediaan:
- Didihkan air bersama dengan gula dan air mawar. Masak sehingga menjadi sirap gula yang pekat. Ketepikan
- Di dalam bekas, adun susu tepung bersama dengan susu segar sehingga menjadi doh yang lembut
- Kemudian letakkan sedikit Ghee di tapak tangan untuk membulat-bulatkan doh. Lakukan sehingga habis
- Di dalam kuali, cairkan Ghee dan gunakan api yang perlahan
- Masukkan adunan doh yang dibulat kecil tadi, masak sehingga warnanya berubah menjadi perang.
- Setelah itu, rendam bebola tersebut di dalam sirap mawar yang masih panas selama 30 minit.
::: ni la upe die..mcm cekodok pisang pun ade kan..huhuhu... rase nye makanan ni memang manis sbb kne masuk dalam sirap mawar or air gula klu da x nak beli air mawar.. bukan gune bunge mawar jiran sbelah ok..jangan makan telalu banyak..takut kang x memasal dapat penyakit kencing manis..
selamat mncuba..dan venakam!!!!
berminyak !! x nk try wt kt umah ke ? huhuhu
ReplyDeletenampak mcm berminyak..akan dicuba nanti :)
Deletex minat..minat karipap je haha
ReplyDelete~~