xtau la nape..dalam dua tiga ari ni aku da macam orang mengandung..mengidam pulak nak makan bingka ubi kayu..kenal x korang nih kueh tradisional negara kte..klu cm da ingat2 lupa tu..ni rupe bentuk die.. taadaaaaa!!!
nmpak sangat menarik dan sedap kan..huhuhu..aku saje post pic besor-besor biar korang sume terliur..heheh..sok nak pi pasar malam la cari..hope ade..sbb aku rase kt banting ad jual kuih ni..area klang n kapar ni xpenah jumpe ag..waaaahhhh..aku memang suke gle bingka ni sbb die mcm manis, lembut tapi x lembik..memang best la..huhu (berbunyi da perut aku malam2 gni)
sebenornye bagus makan ubi kayu ni..ye la..asik makan ubi kentang je..da gaya mcm orang barat plak..sesekali makan la ubi kayu..kte kan orang kampung..jadi da biase le makan sayuran tempatan macam gini..
Paling penting..ubi kayu ni banyak khasiat nye..daun n akar nye juga bergune..antara kebaikkannye adalah:
Paling penting..ubi kayu ni banyak khasiat nye..daun n akar nye juga bergune..antara kebaikkannye adalah:
- Ubi kayu mempunyai kandungan kalori, serat diet, manganese, potassium, vitamin B6, vitamin C, protein, lemak, kalsium, fosforus dan zat besi. Memetik mengenai serat diet, ianya berfungsi untuk megurangkan risiko penyakit kardiovaskular, kanser usus dan juga membantu mengawal diabetis.
- Boleh digunakan untuk mengubati demam, caranya adalah dengan sepotong batang ubi kayu dan kemudiannya direbus bersama tiga gelas air hingga mendidih. Saring airnya dan minum sebanyak dua kali sehari pada waktu pagi dan malam. Air rebusan daun segar pula dikatakan boleh digunakan sebagai air mandian untuk merawat demam influenza.
- Untuk mengubati cirit birit pula, daun ubi kayu juga dikatakan berguna. Caranya adalah dengan merebus tujuh lembar daun ubi kayu bersama dengan empat gelas air sehingga mendidih dan tinggal dua gelas. Saring air ini dan minum dua kali sehari pada waktu pagi dan malam.
disebabkan aku macam mengidam bingka ubi ni, di sini aku nak pamerkan resepi cara nak membuatnye (tapi aku ni x reti nak wat..jadi pe yg bleh dibwat..adalah hanye hulur je duit kat pnjual) untuk orang yang rajin ke dapur dan suke ber eksprimentasi, sila lah print resepi di bawah::
Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9"x 9"x 3" )
2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
2 1/2 cawan gula pasir
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
sagu dari ubi kayu
Cara-cara
- Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
- Kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
- Setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya. Air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
- Setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu. Kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
- Tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
- Bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
Macam rumit je kan..haha..beli aje la senang..ni ada satu lagi kuih tempatan yang sedap gak berasaskan ubi kayu..namenye talam ubi kayu..atas die yang kaler putih tu masin2 lemak sket rasenye (sbb gune santan), bawahnye rase manis gule merah dan kenyal2 ubi kayu..best..
ni baru dua jnis kuih tempatan yang aku baru tunjuk..ade banyak ag yang sedap2..rugi la pade korang yang x suke or x minat dessert (pemanis mulut) macam ni..da x lama puase kan..so amik wktu tu utk rase smua juadah kuih muih tempatan yang ada ni..nnt klu da pupus..xde sape nak warisi cara pembuatan nye..kang mnyesal x sudah!!! (hmmmm...sedapnye!!!)
No comments:
Post a Comment